Kuva Canva.com 2021

2. Miten älypuhelin vaikuttaa luovuuteemme?

Aikuisillekin pitäisi antaa ruutuaika-rajoituksia, sillä helposti aika kuluu joutavanpäiväiseen. Miten älypuhelin vaikuttaa luovuuteemme?

Antti Haverinen

17.1.2021

Tiedätkö, miten käytät älylaitteitasi? Digipäällikkönä luulin tietäväni ja hallitsevani fiksusti kännykkäni. Data puhui toista tarinaa. Keksin, mitä voisin kokeilla ja tehdä toisin, jotta aikaani käyttäisin luovempiin juttuihin.

Jos omistat Applen tuotteita, laite tarjoaa vakio-ominaisuutena ns. Screen Time-toiminnallisuuden.Sen avulla voit muun muassa kerätä tietoa siitä, miten paljon ja millaisiin asioihin käytät laitettasi.

Sen avulla aloin tutkia omaa älypuhelimeni käyttöä ja tulokset olivat seuraavia.

Keskimääräisesti olen käyttänyt päivässä lähes neljä tuntia puhelinta lähinnä selailuun netissä, somessa ja pikaviesteihin.Aivan minimaalisen vähän soittamiseen, 17 minuuttia.

Viikossa tämä tarkoittaa pyöristettynä 28 tunnin verran aikaa. Kuukaudessa reilut sata tuntia (112)tuntia javuodessa yli 1300 tuntia.

Hetkonen? Siis käytän lähinnä epämääräiseen surffailuun 1344 tuntia eli työviikoiksi (jos 40 h / viikko) muutettuna 34 työviikkoa puhelimeni kanssa!

Eihän tässä ole mitää järkeä, vai onko?

Vanhempana olen toki vaahdonnut lapsilleni ruutuajan ylittämisestä ja haitallisuudesta mielen hyvinvointiin. Mutta ongelmana on peilin toisella puolella oleva itseni.

Puhelimestani on tullut hallitsija, joka vienyt luovaa mieltäni ihan minne sattuu ymmärtämään tositv-julkkkisten ja yhdysvaltain presidentin kaaoksia. Ja niitä vielä tärkeitä korona-uutisia, joita on ollut pakko katsoa. Siis ihan joutavanpäiväistä roskaa.

En ollut lisännyt aikaani mihinkään luovaan toimintaan. En ollut kirjoittanut, kuvannut tai edistänyt omia projektejani. Tai kysynyt kuulumisiani ystäviltäni.

Tiedän, että ongelman tiedostaminen on ensimmäinen askel. Mietin, että entä jos lisäisin tätä tiedostamista arjessani yksinkertaisella keinolla.

Screen Time toiminnallisuudessa voi yksittäisen laitteen toiminta-aikaa säätää. Minulla on nyt testissä käytäntö, että rajoitan päivittäistä käyttöaikaani kahteen tuntiin. Omalla kohdalla päädyin tähän.

Joka kerran kun tämä itselleni asettamani ruutuaika tulee täyteen, voin tietoisesti pysähtyä ja valita.

Minulla on mahdollisuus sulkea puhelin, antaa hieman lisäaikaa tai päästää loppupäiväksi pääsy rajattomasti puhelimeeni.

Mikäli saavutan tämän kahden tunnin ajan, säästän viikossa 14 tunninverran kallista aikaani, kuukaudessa 56 tunninverran ja vuodessa 672 tunnin verran.Eli työviikkona käännettynä 16.8 työviikkoa ihan muuhun.

Varmasti luova mieli kiittää, mikäli on viisautta käyttää tämä aika fiksuihin juttuihin. Raportoin kokeilusta, miten tämä sujuu ja mitä olen oppinut.

Jaksossa suositeltu Screen Time -toiminnallisuus toimii ainoastaan iOS-laitteissa. Hyvä perustutoriaalin tämän käyttämisestä on tehnyt DHTV ja englanniksi nimellä How To Limit Screen Time - iPhone & iPad Tutorial & Parental Controlshttps://www.youtube.com/watch?v=MEl2XlM8Wnw

Kuuntele jakso

HUMANISAATTORI uses cookies to ensure you to get the best experience on our website.