7. Kannustus - myönteisyyden ase luoviin ylittämisiin

Kannustamisella on yllättävän iso vaikutus yritämmekö parastamme vai kiskommeko hanskat narikkaan. Luovassa kehittämisessä myönteinen energia on välttämätön, vaikka itsemyötätuntoversiona.

Antti Haverinen

21.11.2021

“Hyvä Hoogee, tsemppiä tytöt. Loistavaa ‘sejase’ - mahtavasti kuljetit. Upea veto.1

Nuorimmaisen lapseni joukkueen 8-vuotiaat leidit tietävät, että siellä se taas meikämanuli2 huutaa ja paukuttaa käsiään. Muut vanhemmat ovat alun hiljaisuuden jälkeen lähteneet innolla mukaan kannustamaan tyttäriämme.

Iloiset, positiiviset ja määrätietoisen jämäkät kannustushuudot raikuvat kaikuisissa kuplahalleissa. Suomeksi ja ruotsiksi.

Onko tällä vaikutusta?

“Kyllä, kannustukset kuuluu ja ne auttavat yrittämään enemmän. Ilman kannustusta ei tunnu pelaaminen samalta”, toteaa tyttäreni kysyttäessä kannattaako jatkaa positiivisen huudon tiellä.

Uskon itse positiiviseen energiaan ja sen levittämiseen. Se on oman humanisaattoriuden ydintä.

Tämä lupaa: Näen sinut, saat tulla esille, sinusta huolehditaan, sinuun uskotaan. Vau, minkälainen olet - oletpas mennyt eteenpäin ja oppinut. Ja yhdessä olette vahvoja.

Nahkahanskojen paukuttaminen koleissa halleissa on pieni palvelus, mutta sillä on iso merkitys.

Vanhempana ja valmentajana ajattelen kuinka tämä kannustaminen on osa kasvun asenteen3 välittämistä lapsille. Kun kovasti yrittää tulee tuloksia - epäonnistumisia ja onnistumisia, mistä oppii taas lisää.

Tarvitsemme toisia ihmisiä, jotka pystyvät huomioimaan toisen prosessia.

Mutta aina tämä ei mene niin. Emme välttämättä saa huomiota, kannustusta tai myönteisiä sanoja. Monien hienojen yritysten ja eteenpäin menojen taustalla meluaa hiljaisuus.

Kukaan ei sano mitään.

Kovin tuttua tämä on valitettavasti työyhteisöissäkin. Kollegat eri organisaatioissa ovat jakaneet kokemuksiaan, kuinka monet projektit tai tulostavoitteiden ylittämiset ovat jääneet vaille mitään huomioita.

On jopa käynyt kuulemma niinkin kuinka oma pomo on vienyt kunnian tehdystä työstä.

Perseestähän tuo on tuollainen. Kynät tippuvat, hanskat häviävät ja vatutukset valtaavat mielet.

Mitä hukattuja kasvun paikkoja on mennytkään ohitse? Mikä kaikki myönteinen olisi voinut roihahtaa liekkeihin? Mitä kaikkea olisikin voitu luoda ja kehittää yhdessä hyvän energian siivittämänä?

Kovasti ajatteluuni luovuudesta vaikuttanut Julia Cameron lohduttaa mainiossa kirjassaan Tie luovuuteen - henkinen polku syvempään luovuuteen4 tästä kannustamattomuudesta.

“Luovina olentoina tarvitsemme ennen kaikkea tukea. Valitettavasti sitä ei ole aina tarjolla. Ihanteellisessa tilanteessa oma ydinperheemme hoivaa meitä ja sen jälkeen laajeneva ystävien, opettajien ja kannustajien piiri." 5

Mutta mitä sitten kun tukea ei ole ja olemme hiljaisuuden metelin lukitsemia ja rampauttamia? Lääkkeenä Cameron pitää itsemyötätuntoa ja omaa kannustusta.

“Myönteiset lausunnot, sanotaan niitä vaikka kehumiseksi, auttavat sinua tämän luvan (lupa olla luova) antamisessa. Kehuhan on myönteisen uskomuksen myönteinen ilmaus ja mikäli pystymme kehumaan itseämme edes kymmenesosalla siitä tehosta millä halvennamme itseämme, tulemme huomaamaan valtavan muutoksen. Itsensä kehuminen auttaa meitä tavoittamaan turvallisuuden ja toivon tunteen.”6

Siis hyvä sinä, hyvä minä, hyvä meidän joukkue siellä podcastin päässä tai rivien välissä.

Olemmepas menneet eteenpäin ja mitä kaikkea tässä vielä tulee tapahtumaan.


  1. Tapanani on kannustaa nimeltä. Opettelen kaikki lasteni joukkueen pelaajien nimet.Tällä hetkellä huutelen Hoogeen tyttöjä, ja kunhan poikani pääsee pelaamaan seuraavan kerran niin myös FC Honkaa ja sen poikia. 

  2. Tämä hauska termi on peräisin luovalta kollegaltani Kirsiltä. 

  3. Caron Dweckin kasvun asenteesta kirjoittaa kivan yksinkertaisesti SanomaPro:n Kati Pärkkä blogitekstissä Kasvun asenteen voi oppia.  

  4. Julia Cameronin klassikkoteos oli pitkään loppuunmyyty mutta nyt sen saa vaikkapa tilattua Rosebudista Osta ja hanki Cameronin kirja.  

  5. Cameron 2005, 55. 

  6. Cameron 2005, 68-69. 

Kuuntele jakso

HUMANISAATTORI uses cookies to ensure you to get the best experience on our website.